Vuosi 2017

Taksen perinteinen jouluretki 14.12. suuntautui Forssan alueelle. Aluksi tutustuimme Forssan kaupunkiin. Erinomaisena oppaanamme oli Mari Noromies-Wahl. Hän on syntyperäinen forssalainen ja siviiliammatiltaan Forssan matkailusihteeri, joten saimme kiertoajelumme aikana asiantuntevan selvityksen Forssan teollisesta historiasta ja nykyisyydestä. Forssa on paljon muutakin kuin betoniteollisuutta Porin valtatien varrella. Finlaysonin myymälässä tehtyjen ostosten jälkeen siirryimme Hevossillan matkailutilan tunnelmalliseen talliravintolaan nauttimaan maittavaa joulupäivällistä. Jouluretken kuvasaalis löytyy kuvaa klikkaamalla.

- - - -

 

Torstaikahvilla 7.12. kotiseutuneuvos Benita Åkerlund kertoi Espoon historiasta niin mahtavan hauskasti, että yleisö olisi halunnut kuulla vielä lisää. Benita kertoi esimerkiksi, miten hän ruotsinkielisenä päätyi suomenkieliseen kouluun, miten hänen hammaslääkäriäitinsä tuli perustaneeksi Espoon hammashoitolan, miten kieltolaki vaikutti Espoon rannikkoalueen elämään, miten pirtukuningas Algoth Niska rikastui ja miten lapset kokivat talvisodan alkamisen. Seuranneessa poikkeuksellisen vilkaassa keskustelussa kävi selväksi, että haluamme kuulla Benitaa uudemman kerran. Benitahan ei ehtinyt kertoa Porkkalan vuokrausajasta vielä mitään. Tervetuloa uudestaan, Benita!

 

- - - -

 

Matka Krakovaan ja Zakopaneen 27.11.-1.12. oli onnistunut kuten Taksen matkat aina. Krakovan ja Zakopanen nähtävyyksiin tutustuttiin tiiviin ohjelman mukaisesti.  Bonuksena matkalaiset saivat Zakopanessa harjoitella myös bussin työntämistä ja liikenteen ohjausta. Matkan kuva-albumiin pääset kuvaa klikkaamalla.

 

- - - -

 

Lottien koulutus ja toiminta sota-aikana 23.11.

Uudenmaan Lottaperinneyhdistys ry:n puheenjohtaja Kristiina Mustakallion esityksen tärkeä sana oli yhdessä. Aikoinaan lotat toimivat yhdessä sotilaiden kanssa tarkoituksenaan Suomen selviäminen talvi- ja jatkosodasta, unohtamatta kotirintaman ja maatilojen naisten tärkeätä panosta. Lottaperinneyhdistysten tarkoitus on ylläpitää ja säilyttää lottatyön muisto ja henkinen perintö, kasvattaa maanpuolustustahtoa ja levittää maanpuolustustietoutta sekä kehittää yhteyksiä vastaaviin järjestöihin. Lottaperinneyhdistykset pitävät tärkeänä keskinäisen yhteenkuuluvuuden ylläpitämistä ja lujittamista. Kristiinan esitelmän jälkeen heräsi vilkas keskustelu ja lottamuistojen jakaminen. Moni kuuntelijoista oli ollut pikkulottana, kaikki varmasti tunsivat lähipiiristään lottia ja pikkulottia. Kuulijoille jäi varmasti mieleen kolme sanaa: yhdessä sekä hiljaisuuden aika. Kristiinalle lämpimät kiitokset hienosta torstaitilaisuudesta!

 

- - - -

 

Uspenskin katedraali, ravintola Bellevue ja Kallion kaupunginosa 16.11.

Tutustuimme upeaan Uspenskin katedraaliin asiantuntijan opastamana. Katedraalia pidetään pohjoisen ja läntisen Euroopan suurimpana ortodoksisena kirkkona. Se on Helsingin tärkeimpiä nähtävyyksiä. Kirkko vei meidät ortodoksiseen maailmaan. Lounaan nautimme ravintola Bellevuessa, joka on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut tunnelmallinen venäläinen ravintola. Meille kerrottiin ravintolan historiasta ja nautimme lounaan pöytiin tarjoiltuna. Lounaan jälkeen kiersimme oppaan johdolla Kallion kaupunginosassa ja pistäydyimme Kallion kirkossa. Kuulimme alueeseen liittyviä mielenkiintoisia tarinoita ja historiaa. Retken kuva-albumi löytyy kirkon kuvaa klikkaamalla.

- - - -

 

Albumin kuvat: Ismo Nuuja

Suomalainen leipä 9.11.

Vieraamme Karin Autio kertoi kolmesta urastaan: tutkijasta yrittajäksi ja kouluttajaksi suomalaisen leivän parissa. Karinin viimeinen ura liittyy juurileivotaan, joka herätti kuulijoissa erityistä mielenkiintoa. Hänen esitelmänsä liityneet kuvat ja tiedot juurileivontakursseista löytyvät näistä linkeistä.

- - - -

 

Karin Autio kuulijoiden ympäröimänä. Kuva: Ismo Nuuja

Syyskokous 26.10.

Tapiolan kansalliset seniorit ry:n syyskokouspäivänä 26.10.2017 oli kurja sää, silti iloinen joukko takselaisia saapui kuuntelemaan kansanedustaja, Espoon kaupunginvaltuutettu
Sanna Lauslahden ajankohtaista katsausta ja päättämään yhdistyksen sääntömääräiset asiat. Sanna Lauslahden erinomaisesti esittämä katsaus sote-uudistuksen kiemuroihin sai yleisön kuuntelemaan tarkasti jokaista Sannan sanaa. Moni halusi myös kysyä lisää ja sai hyvät vastaukset. Sanna ansaitsi raikuvat aplodit.

Varsinaisen syyskokouksen avasi neljä vuotta Taksen puheenjohtajana toiminut Anna-Maija Sjöberg. Anna-Maija myös esitteli useimmat käsiteltävät asiat, vain talousasiat esitteli taloudenhoitaja
Seija Räisänen.

Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin
Helena Kuittinen, pöytäkirjantarkastajiksi
Lemmikki Mieskonen ja Leena Välimäki. Sihteerinä toimi Eeva Kivilaakso.

Syyskokouksen asioista päätettiin seuraavasti:
Vahvistettiin toimintasuunnitelma 2018. Päätettiin korottaa jäsenmaksu 2018 entisestä 23 eurosta 25 euroon. Perusteluna on Senioriliiton jäsenmaksun korotus. Toiminnantarkastajien palkkiot säilytettiin entisellään eli kahvitarjoiluna. Vahvistettiin muutoksitta vuoden 2018 talousarvio.

Jännittävin syyskokouksen kohta on yleensä hallituksen valitseminen. Vuoden 2018 puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti Juha Erkama. Hallituksen 2018 jäseniksi valittiin Seija Räisänen (toimihenkilöstä takaisin hallitukseen),
Leena Tuohiniemi ja Eeva Kivilaakso (jatkokausi molemmilla) ja uusina jäseninä Merja Lehtokangas, Ismo Nuuja ja Irmeli Rämö. Lisäksi hallitus voi halutessaan kutsua toimihenkilöitä.
Ritva Vilen-Kinnunen ja Liisa Vuorenmaa ovat tarvittaessa lupautuneet jatkamaan.

Hallitustyöskentelyn jättävät Ritva Backlund ja Anna-Liisa Lohikoski saivat erityiskiitokset tekemästään työstä. Anna-Liisa Lohikoski edustaa Taksea Espoon vanhusneuvoston varajäsenenä.

Toiminnantarkastajiksi valittiin Ritva Pihlajaniemi ja Onerva Routto, varatoiminnantarkastajiksi
Ester Lehtoaro ja Kirsti Tikka.

Päätettiin yksimielisesti luopua ilmoituslehdestä (ollut Länsiväylä). Todettiin, että tiedottaminen sujuu hyvin netin ja jäsenkirjeiden avulla.   

Kokouksen lopuksi Juha Erkama kiitti Anna-Maija Sjöbergiä upeista neljästä vuodesta Taksen puheenjohtajana. Lisäksi Juha kukitti kiitoksin neljä vuotta hallituksessa olleet Liisa Vuorenmaan, Eeva Kivilaakson, Anna-Maija Sjöbergin ja Ritva Vilen-Kinnusen sekä toimihenkilö-taloudenhoitajan Seija Räisäsen. 

- - - -

 

Sanna Lauslahti kertomassa soten viimeisimmistä kiemuroista
Pitkäaikaisessa hallitustyössä ansioituneita takselaisia: Seija Räisänen, Ritva Vilén-Kinnunen, Anna-Maija Sjöberg, Eeva Kivilaakso ja Liisa Vuorenmaa

Rautatiemuseo 12.10.

Lokakuun harmaana päivänä takselaisten retkikohteena oli Suomen rautatiemuseo Hyvinkäällä. Lounaan nautimme Knehtilän luomutilalla ja lopuksi tutustuimme oppaan johdolla bussissa istuen  sateiseen Hyvinkään kaupunkiin. Retken kuvat on ottanut Ismo Nuuja. Kuvat löytyvät veturinpyörää klikkaamalla.

- - - -

 

Espoon sairaala 5.10.

Syksyn kolmannella retkellä 5.10. takselaiset tutustuivat Espoon sairaalan uuteen rakennukseen ja  sairaalan uudenlaisiin toimintatapoihin. Sairaalaa ja vanhusten palveluja laajemminkin esitteli takselaisille Espoon vanhusten palvelujen johtaja Matti Lyyikäinen. Retken aluksi nautittiin lounas ravintola Täyttymyksessä Mankkaalla. Retkeltä otettuja kuvia on tallennettu albumiin, jonka löydät oheista kuvaa klikkaamalla. Kuvat on ottanut Ritva Vilén-Kinnunen.

- - - -

 

Takselaisia tutustumassa Espoon sairaalaan

Ydinvoimateollisuuden nykynäkymät 28.9.

Vieraamme Jukka Laaksonen kertoi meille torstaikahveilla 28.9. ydinvoimateollisuuden nykynäkymistä maailmalla. Saimme samalla myös asiantuntevan kuvauksen ydinvoimalaitosten suurten onnettomuuksien syistä ja todellisista ja kuvitelluista vaikutuksista. Jukka Laaksonen on toiminut Säteilyturvakeskuksen palveluksessa yli 30 vuotta, joista 15 vuotta ennen eläkkeelle siirtymistään laitoksen pääjohtajana. Hän on toiminut myös kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n palveluksessa ja on nykyisin venäläisen Rosatom Overseasin varajohtaja.

- - - -

 

Jukka Laaksonen

Retki Langinkoskelle ja Kotkaan 19.9.

Kotkan retken (19.9.) käyntikohteita olivat Langinkosken keisarillinen kalastusmaja, Kotkan vanhin rakennus, Pyhän Nikolaoksen ortodoksinen kirkko, sekä Sapokan palkittu kaupunkipuisto. Matkan kuvasato löytyy albumista. Kuvat on ottanut Ismo Nuuja.

 

- - - -

 

Langinkosken kalastusmaja
Pyhän Nikolaoksen kirkko
Sapokan kaupunkipuisto

Kaisankoti ja automuseo 6.9.

Syksyn ensimmäisen retken kohteena olivat Kaisankoti ja Espoon automuseo. Kaisankodin toimintaa esittelivät Kaisankotisäätiön hallituksen puheenjohtaja kaupunkineuvos Marketta Kokkonen ja Kaisankodin johtaja Niina Pyy. Kartanontytär Thelma von Freyman tarinoi kaisankodin elämästä viime vuosisadan alussa.

Kaisankodin päärakennuksen pääty
Marketta Kokkonen ja Niina Pyy kertomassa Kaisankodin toiminnasta
Thelma von Freyman

Kaisankodin vieressä sijaitsee Suomen vanhin automuseo, johon tutustuminen kuului retken ohjelmaan.
 

Lisää Kaisankotiretkellä ja automuseossa otettuja kuvia näet ALBUMISSA.
Kuvat on ottanut Ismo Nuuja.

 

 

 

- - - -

 

HUSLAB 14.9.

Syksyn torstaitilaisuuksien ohjelma käynnistyi 14.9. kun HUSLABin toimitusjohtaja LT Piia Aarnisalo esitteli tämän Uuttamaata ja Kymenlaakson aluetta palvelevan suuren laitoksen. Sen 1750 työntekijää 12 sairaalassa ja 80 näytteenottopisteessä suorittavat vuosittain 25 miljoonaa julkista terveydenhoitoa palvelevaa tutkimussuoritetta.

Vieraamme LT Piia Aarnisalon esitteli yhdistyksen sihteeri Eeva Kivilaakso
Kuvia kevätretkeltä Porvoon Haikkoon. Kuvaajana on ollut Ismo Nuuja
Kuvia retkeltä Naantalin Kultarantaan ja Askaisten Louhisaareen. Kuvat on ottanut Ismo Nuuja

Kevään viimeinen perjantaitilaisuus pidettiin 12.5. Tapiolan palvelutalon uusissa tiloissa. Marttaliiton kotitalousasiantuntija Marjo Ranta kertoi tämän lähes 120-vuotiaan järjestön nykyisestä toiminnasta ja siitä, miten Martat juhlistavat 100-vuotiaan Suomen juhlavuotta. Tilaisuutta edelsi uusille jäsenillemme tarkoitettu tutustumistilaisuus, jossa hallituksen jäsenet Leena Tuohiniemi ja Liisa Vuorenmaa kertoivat yhdistyksemme toiminnasta.

Anna-Maija Sjöberg esittelemässä vierastamme Marjo Rantaa.
Leena Tuohiniemi ja Liisa Vuorenmaa kertomassa uusille jäsenille yhdistyksemme toiminnasta.
Kirkkonummi ja Hvittorp. Albumin kuvat on ottanut Ritva Vilén-Kinnunen
Albumi Bolognaan ja lähialueille tehdyltä matkalta. Kuvat on ottanut Ritva Vilén-Kinnunen
Kuvia Ella Fitzgerald -konserttiin 31.3. tehdyltä retkeltä. Kuvat Lahden konserttitalolta on ottanut Ismo Nuuja.
Kuvia retkeltä Björn Weckströmin taiteilijakotiin ja Villa Rulluddeniin 21.3. Kuvat on ottanut Ismo Nuuja. Albumi löytyy klikkaamalla kuvaa.
Viinikurssilla ravintola Henricuksessa 9.2. Muita kuvia löydät klikkaamalla. Kuvat: Ritva Vilen-Kinnunen
Retki Pasilan YLE-keskukseen 14.3. Retken kuva-albumi löytyy klikkaamalla. Kuvat: Ismo Nuuja

Kevätkokous pidettiin 24.2. Tapiolan palvelutalossa. Se oli viimeinen tilaisuutemme tässä purettavassa rakennuksessa. Kokousta edelsi kaunginhallituksen jäsenen Jouni J Särkijärven kunnallispoliittinen tilannekatsaus. Kokouksen puheenjohtajana toimi Ritva Pihlajaniemi ja sihteerinä Liisa Vuorenmaa. Sääntömääräiset asia hoidettiin nopeasti.

Iso lintu korkealla lentää. Jäsenemme fil.lis. Ismo Nuuja kertoi 3.2 meille merikotkista ja niiden suojeluprojektista. WWF:n alaisuudessa toteutunut Suomen ensimmäinen lajinsuojeluprojekti on ollut suuri menestystarina. Ismo on ollut mukana toiminnassa alusta lähtien ja on suurimman osan ajasta toiminut suojeluprojektin sihteerinä. Ismon kuvaa klikkaamalla avautuu esitelmän oheismateriaali. Kotkan kuvaa klikkaamalla löydät tuoreen suojelutyöstä kertovan julkaisun.

Retkellä Suomen ilmailumuseoon saimme pikakurssin Suomen siviili- ja sotilasilmailun historiasta. Museoon tutustumisen jälkeen nautimme lounaan Vantaan uudessa Clarion hotellissa. Lopuksi tutustuimme Aviapoliksen ja Länsi-Vantaan alueisiin Kehäradan tuntumassa sekä Vantaanjokilaakson maisemiin. Museokuvien albumiin pääset kuvaa klikkaamalla. Sää ei suosinut linja-autosta kuvaamista, joten kaupunkiretkeltä ei ole valokuvia.

Perjantaitilaisuudessa 20.1. jaettiin allergiatietoutta. Espoon Allergia- ja Astmayhdistyksen toiminnanjohtaja Iiris Huttunen kertoi erilaisista allergiareaktioista, niiden oireista ja hoidoista. Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen kosmetiikkaneuvoja Merike Laineen aiheena oli kosmetiikkatuotteiden aiheuttamat allergiareaktiot sekä Allergiaportaali ja sen käyttö. Lisätietoja aiheista löydät seuraavista linkeistä:
www.allergiayhdistys.fi ja
https://www.kosmetiikka-allergia.fi/ .

Iris Huttunen ja Merike Laine