Retket kevät 2019
to 02.05.
Taiteilija Eero Järnefeltin Suviranta, Ilmatorjuntamuseo ja lounas Härmän Ratissa Tutustumme Tuusulanjärven taiteilijayhteisön vastikään yleisölle avattuun Eero ja Saimi Järnefeltin taiteilijakotiin. Se oli perheen kotina vuosina 1901 - 1917. Arkkitehti Usko Nyströmin piirtämä talo on vielä osittain taiteilijan tyttärenpojan Juhani Kolehmaisen asumiskäytössä. Pääsemme kuitenkin tutustumaan talon ensimmäiseen kerrokseen ja sään salliessa puutarhaan. Kuulemme Järnefeltin perheen elämästä talon asukkaina, ja meille esitellään ateljeekodin taidetta ja esineistöä. Museossa ei ole mahdollista liikkua rollaattorilla. Matkalla Suvirantaan pysähdymme tunnin opastetulle kierrokselle Ilmatorjuntamuseoon. Vierailemme Tuusula-hallissa, jossa on näyttely rauhanajan ilmatorjunnasta, samoin Helsinki-hallissa, jossa on sota-ajan näyttely Ilmatorjunta Suomen sodissa 1939 - 1945 sekä vanhassa sotilasvirkatalossa eli Kapteenin puustellissä, jossa on Suomen sotilasperinteet -näyttely. Museokäyntien jälkeen siirrymme buffetpöytään Härmän Ratiin. Ravintolan kaikki ruoka tehdään alusta loppuun käsityönä tuoreista raaka-aineista ja 97-prosenttisesti luomusta. Ravintolan kaksifooninkinen päärakennus on siirretty Tuusulan kulttuurimaisemaan Alahärmän Ojalan kylästä. Ruokailun yhteydessä kuulemme vielä talon historiaa.

Ilmoittautuminen alkaa ma 1.4. klo 10.00. Maksu 35 euroa tilille 5.4. mennessä. Lähtö klo 10.15 Gardenin edestä ja paluu noin klo 15.45.
pe 10.05.
Porkkalan parenteesi. Jatkosodan jälkeen vuonna 1944 Porkkala ja sen lähialueet vuokrattiin välirauhasopimuksella 50 vuodeksi Neuvostoliitolle merisotilaalliseksi tukikohdaksi. Ajanjakso oli poikkeuksellinen maamme historiassa, sillä tukikohta muodosti pysyvän uhan itsenäisyydellemme. Muuttuneen maailmantilanteen seurauksena Porkkala palautettiin 26.1.1956, jolloin asukkaat pääsivät palaamaan alueelle ja aloittamaan mittavan jälleenrakennustyön. Päivän aikana käymme Kolsarbyn venäläisellä hautausmaalla, näemme neuvostosotilaiden rakentaman riemukaaren ja tutustumme Igor-museoon, jonka esineet ja tarinat kertovat vuokrakaudesta. Pääsemme myös tutustuman neuvostoliittolaiseen bunkkeriin. Tutustumiskohteena on myös Sjundbyn harmaakivinen linna, jonka tunnetuin omistaja oli Sigrid Vaasa, Ruotsin kuninkaan Erik XIV:n ja Kaarina Maununtyttären tytär. Jo lähes kolmensadan vuoden (Porkkalan vuokra-aikaa lukuun ottamatta) Sjundbyn tila on kuulunut Adlercreutzin suvulle ja on siis edelleen yksityisomistuksessa. Nautimme buffetlounaan päivän aikana Scandic Siuntiossa. Ennen paluumatkaa käymme Kirkkonummen Maatilapuodissa, jossa opas kertoo tilan historiasta. Täällä voimme täyttää kassimme lähiseudun antimilla tai vain nauttia kupillisen kahvia herkullisen leivonnaisen kera (ei kuulu hintaan).

Ilmoittautuminen alkaa ti 23.4. klo 10.00. Maksu 58 euroa tilille 30.4. mennessä. Lähtö klo 9.00 Gardenin edestä ja paluu noin klo 16.30.
to 23.5 ja
pe 24.5.
Kahden päivän matka Euraan, Harjavaltaan, Noormarkkuun ja Poriin Torstaipäivän aloitamme aamupäiväkahvilla Humppilan Cafe Lasikellossa, josta lähdemme kohti Euraa ja Alvar Aallon suunnittelemaa terassitaloa, johon tutustumme oppaan johdolla. Terassitalo on funktionalistinen asuintalo, joka suunniteltiin alun perin A. Ahlström Oy:n Kauttuan tehtaiden ylemmille toimihenkilöille. Talon eteen ei pääse bussilla, vaan kävelyä ylämäkeen tulee noin 200 metriä. Viereisen Ruukinpuiston kierroksen jälkeen on lounas Kauttuan Klubilla. Pääruoka tarjoillaan pöytiin. Lounaan jälkeen matkaamme Harjavaltaan ja kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin museoon. Oppaan johdolla tutustumme taiteilijan kotiin, Maahengen temppeliin, veistosnäyttelyyn, siluettitaiteeseen ja taidekokoelmaan. Museokierroksen jälkeen lähdemme kohti Noormarkkua ja hotelliamme Noormarkun Ruukkia. Nautimme iltakahvit Noormarkun Klubilla. Perjantaina aamiaisen jälkeen klo 9.00 vuorossa on Alvar ja Aino Aallon suunnittelema Villa Mairea, joka rakennettiin vuonna 1939 Maire Ja Harry Gullichsenin edustuskodiksi. Talo on kokonaistaideteos, joka nykyisin luetaan 1900-luvun arkkitehtuurin huipputeoksiin. Nooormarkussa tutustumme vielä Ahlström Voyage -näyttelyyn. Näyttely kertoo Ahlström-yhtiöiden historiasta ja esittelee muun muassa konserniin kuuluneiden Iittalan, Karhulan ja Riihimäen lasitehtaiden taidelasia. Seuraava tutustumiskohteemme on Porissa sijaitseva Juseliuksen mausoleumi. Sen rakennutti teollisuusmies Fritz Arthur Jusélius 11-vuotiaana tuberkuloosiin kuolleen tyttärensä Sigridin viimeiseksi leposijaksi. Lounaan pöytiin tarjoiltuna nautimme klo 12.30 Porin Suomalaisella Klubilla. Lounaan jälkeen alkaa bussikiertoajelu Porissa ja Reposaaressa. Kotimatka alkaa noin klo 18.00. Tapiolassa olemme noin 21.00.

Ilmoittautuminen alkaa ke 24.4. klo 10.00. Yöpyminen kahden hengen huoneessa 226 euroa ja yhden hengen huoneessa 272 euroa tilille 2.5. mennessä. Lähtö to 23.5. klo 9.00 Gardenin edestä ja paluu pe 24.5. klo 21.00 jälkeen.
ti 13.08.
Kesäretki Urajärven kartanoon ja Vääksyyn. Päivä aloitetaan aamukahvilla Mäntsälän Juustoportissa, jossa on tarjolla saaristolaisleipää kylmäsavulohen ja kananmunan kera tai croissantia leipäjuuston ja karviaismarjahillon kanssa. Kahvin jälkeen jatkamme matkaa Urajärven kartanoon, jonka päärakennus edustaa empiretyyliä. Kartano on sisustettu suvun viimeisten edustajien, naimattomien sisarusten Lilly ja Hugo von Heidemanin 1900-luvun kodin asussa. Kartanosta lähdemme Vääksyn kanavalle tutustumaan oppaan johdolla kanavaan ja kanavapuistoon. Vääksyn mylläri esittelee myllyn toimintaa. Voimme aistia myllyn elämää vuosikymmenien ajalta. Voimme ostaa myllyn tuotteita. Buffetlounaan nautimme ravintola Jalmarissa klo 13.20. Lounaan jälkeen tutustumme Norrlinin puistoon, joka on kuuluisan kasvitieteen professori Johan Petter Norrlinin alkuperäisestä puistosta jäljellä oleva hehtaarin kokoinen alue. Puistokierroksen jälkeen meillä on mahdollisuus tutustua Vanhan Vääksyn putiikkeihin. Lopuksi ihailemme kauniita Pukkilanharjun maisemia.

Ilmoittautuminen alkaa ma 27.5.klo 10.00. Maksu 50 euroa tilille ke 26.6. mennessä. Lähtö klo 9.00 Gardenin edestä ja paluu noin klo 19.00.
Ennakkotietoja syksyn 2019 retkistä
ti 3.9.
Töyrylän kartano
ke 11.9.
Hanko
to 19.9.
Turun telakka
ti 24.-
la 28.9.
Matka Portugalin Portoon. Matkalla teemme Porton kaupungista kokopäiväretken Bragaan ja Guimaraesiin sekä tutustumme Douro-joen maisemiin mm. 2 tunnin jokiristeilyllä. Matkan hinta jaetussa kahden hengen huoneessa on 1072 euroa, jos lähtijöiden minimimäärä on 25, ja 1105 euroa, jos lähtijöitä on vähintään 20. Yhden hengen huoneen lisälasku on 160 euroa. Tarkempi matkaohjelma on Taksen kotisivuilla ja palvelukeskuksen ilmoitustaululla. Ohjelma lähetetään pyynnöstä postitse.
Kaikki paikat matkalle on jo varattu
to 3.10.
Ilmatieteen laitos
to 17.10.
Amos Rex: Birger Carlstedt
Syksyllä 2019 Amos Rex esittelee Birger Carlstedtin (1907 – 1975) elämäntyötä suuressa retrospektiivisessä näyttelyssä, joka käsittää taiteilijan koko tuotannon 1920-luvun abstrakteista kokeiluista aina 1950-luvulta alkaneeseen konkretistiseen kauteen saakka. Carlstedt oli suomalainen modernismin edelläkävijä, abstraktin taiteen uranuurtaja ja monilahjakas dandy, joka työskenteli maalauksen lisäksi sisustussuunnittelun, muotoilun ja lavastuksen sekä monumentaalimaalauksen projektien parissa. Osaksi näyttelyä tullaan rakentamaan rekonstruktio Carlstedtin suunnittelemasta Chat Doré -kahvilasta, joka toimi Helsingin Unioninkadulla kieltolain aikaan, vuodesta 1929 lähtien.
ke 30.10.
Pieni Merenneito Helsingin kaupunginteatterissa
Kaupunginteatterin suuri näyttämö muuttuu vedenalaiseksi taikamaailmaksi, kun lumoava Disney-suurmusikaali Pieni merenneito saapuu Helsinkiin. Nuori merenneito Ariel haluaa jättää merellisen kuningaskunnan ja elää ihmisten maailmassa. Ariel rakastuu prinssiin ja tekee merinoidan kanssa sopimuksen voidakseen elää rakastettunsa kanssa.
Pieni merenneito on kiehtovan ihana, ajaton rakkaustarina, jonka maagisen kaunis musiikki on hurmannut musikaaliyleisöt ympäri maailman ja ui nyt vihdoin katsojien sydämiin myös Helsingissä. Ohjaajana mies Kinky Boots -menestysmusikaalin takaa – Samuel Harjanne.
to 14.11.
Otaniemen campus
ti 10.12
Dominanten joulukonsertti Tapiolan kirkossa
la 14.12.
Jouluretki Lohjalle