Retket kevät 2019
ti 3.9.
Orimattilan taidemuseo ja Töyrylän kartano
Aamukahvit juomme Orimattilan Kehräämön Pitsituvassa, jossa halukkaat voivat myös seurata pitsin nypläystä. Orimattilan taidemuseossa näemme upean kokoelman vanhaa suomalaista kuvataidetta, tekijöinä mm. Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen, Eero Järnefelt, Helene Schjerfbeck ja Maria Wiik. Taidemuseossa on yhdessä huoneessa Orimattilan Erkot -näyttely. Poikkeamme Ruskovillan tehtaanmyymälään matkallamme kohti Töyrylän kartanoa, joka on arvioitu Suomen ylellisimmäksi pienhotelliksi. Töyrylän värikkääseen historiaan mahtuu niin paikkakunnan rikkaimmat miehet 1500-luvulla, Jean Sibeliuksen suvun kantaisän syntymä 1700-luvulla, kansainvälinen kauppa ja meijeritoiminta kuin konkurssi 1900-luvun alussa. Nykyiset omistajat ovat kunnostaneet rakennukset taidokkaasti ja sisustaneet kartanon aidolla antiikilla, ja he ovat onnistuneet tuomaan brittiläisen kartanoromantiikan keskelle suomalaista maisemaa. Ennen kartanokierrosta meille tarjotaan buffetlounas ja kakkukahvit juomme vielä ennen kotimatkaa.
Ilmoittautuminen alkaa to 22.8. klo 10.00. Maksu 49 euroa tilille 23.8. mennessä. Lähtö klo 9.00 Gardenin edestä ja paluu noin klo 19.00.
ke 11.9.
Rintamamuseo ja Hanko
Retken aluksi tutustumme sotaveteraanien rakentamaan Rintamamuseoon, joka sijaitsee sodanaikaisella rintamalohkolla Lappohjan kylän tuntumassa. Opastus myös noin kilometrin pituisella kävelypolulla (= sotapolku), jonka varrella on monia jälkiä sotavuosilta. Hangon kaupungintalolla saamme kuulla puolen tunnin mittaisen pianokonsertin. Tämän jälkeen alkaa opastettu, viihdyttävä ja monipuolinen bussikiertoajelu. Jonkin verran on aikaa kierrellä rannan pikkuliikkeissä. Syömme buffetlounaan Hangon Casinolla. Leivoskahvit juomme ennen kotiin lähtöä Neljän Tuulen Tuvassa, jonka aikoinaan omisti marsalkka Mannerheim.
Ilmoittautuminen alkaa pe 23.8. klo 10.00. Maksu 65 euroa tilille 27.8. mennessä. Lähtö klo 9.00 Gardenin edestä ja paluu noin klo 19.30.
kuva: Mike Newton
to 19.9.
Turku ja Meyerin telakka
Aamukahvit savulohivoileivän kera juomme Halikossa Design Hill Cafessa. Turkuun saavuttuamme alkaa 1,5 tunnin mittainen kiertoajelu. Kahden tunnin lounasristeilyn aikana näemme Aurajoen vanhat laivat, Turun linnan, Pikisaaren, Ruissalon pitsihuvilat sekä Airiston selän samalla kun nautimme buffetpöydän antimista. Risteilyn jälkeen lähdemme kiertoajelulle Meyerin telakalle ja viimeiseksi käymme vilkaisemassa Forum Marinumin Suomalainen laivanrakennus -näyttelyä.
Ilmoittautuminen alkaa ma 26.8. klo 10.00. Maksu 72 euroa tilille 5.9. mennessä.Lähtö klo 8.30 Gardenin edestä ja paluu noin klo 19.30.
ti 24.-
la 28.9.
Matka Portugalin Portoon. Matkalla teemme Porton kaupungista kokopäiväretken Bragaan ja Guimaraesiin sekä tutustumme Douro-joen maisemiin mm. 2 tunnin jokiristeilyllä. Matkan hinta jaetussa kahden hengen huoneessa on 1072 euroa, jos lähtijöiden minimimäärä on 25, ja 1105 euroa, jos lähtijöitä on vähintään 20. Yhden hengen huoneen lisälasku on 160 euroa. Tarkempi matkaohjelma on Taksen kotisivuilla ja palvelukeskuksen ilmoitustaululla. Ohjelma lähetetään pyynnöstä postitse.
Kaikki paikat matkalle on jo varattu
to 3.10.
Ilmatieteen laitos,
lounas Hotelli Katajanokalla, entisen vankilan esittely

Tutustumme Ilmatieteen laitoksen asiantuntijoiden johdolla sääpalveluihin ja ajankohtaiseen tutkimustietoon ilmastonmuutoksesta. Sääpalvelujen tuottaminen kuuluu Ilmatieteen laitoksen lakisääteisiin tehtäviin. Niitä tarvitaan yleisen turvallisuuden, liikenteen, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Tämän tiedon hankkimiseksi laitos ylläpitää laajaa ja monipuolista havaintoverkkoa. Samoin se vaihtaa tietoja muiden maiden kanssa. Sääpalvelujen ohella laitoksella on laajaa ilmasto-, ilmanlaatu-, meteorologia-, merentutkimus-, satelliitti-, tutka- ja Arktis-tutkimustoimintaa. Esitykset kestävät yhteensä puolitoista tuntia. Sen jälkeen menemme lounaalle ”Nokkaan”, aiemmin vankilana toimineeseen, mutta nykyisin hotelliksi muutettuun Hotelli Katajanokkaan. Entinen pankkiryöstäjä ja taparikollinen Jan Jalutsi esittelee meille entiset vankilatilat ja kertoo omakohtaisista kokemuksistaan vankina ja entisenä vankikarkurina.
Ilmoittautuminen alkaa ma 16.9. klo 10.00. Maksu 44 euroa tilille 19.9. mennessä. Lähtö klo 8.15 Gardenin edestä ja paluu noin klo 13.30.
to 17.10.
Amos Rex ja hotelli Vaakuna
Menemme omin neuvoin Helsingin keskustaan, jossa tutustumme opastetusti Amos Rexiin ja siellä esillä olevaan Birger Carlstedtin töitä esittelevään retrospektiiviseen näyttelyyn, joka käsittää taiteilijan koko tuotannon. Carlstedt (1907-1975) oli suomalainen modernismin edelläkävijä ja monilahjakas dandy. Taidemuseosta kävelemme korttelin verran hotelli Vaakunaan. Olympiavuonna 1952 valmistunut funkkisklassikko on hiljan remontoitu vanhaa tarkoin säilyttäen. Kierroksella meille kerrotaan talon historiasta, alkuperäisistä kalusteista ja jopa maineikkaista vieraista. Lounaan nautimme kymppikerroksen näköalaravintolassa Loisteessa.
Ilmoittautuminen alkaa pe 4.10. klo 10.00. Maksu 36 euroa tilille 7.10. mennessä. Tapaamme Lasipalatsin sisäpihalla Amos Rexin ovella klo 11.00. Lounas päättyy klo 15.15.


ke 30.10.

Pieni Merenneito kaupunginteatterissaTeatteriretki on peruttu vähäisen osanottajamäärän vuoksi
to 14.11.
Aalto-yliopiston kampus Aalto-yliopisto aloitti toimintansa 2010, kun Helsingin kauppakorkeakoulu, Taideteollinen korkeakoulu ja Teknillinen korkeakoulu yhdistettiin. Vierailemme Otaniemessä Aalto-yliopiston pääkampuksella, johon kuuluvat insinööritieteiden, kemian, tekniikan perustieteiden ja sähkötekniikan korkeakoulu (entinen Teknillinen korkeakoulu), taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu sekä kauppakorkeakoulu. Kampuksella pääsemme käymään Dipolissa (suunnittelijat Reima ja Raili Pietilä), Harald Herlin -oppimiskeskuksessa (Teknillisen korkeakoulun pääkirjasto, valmistunut 1970) sekä Kandidaattikeskuksessa. Alvar Aallon suunnittelema Kandidaattikeskus tunnettiin ennen Teknillisen korkeakoulun päärakennuksena, ja se on yhä Otaniemen kampuksen maamerkki. Tutustumiskierroksemme päättyy melko uuteen Väre-rakennukseen, jonka pääkäyttäjä on Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu. Väre valmistui kesällä 2018, ja se avattiin saman vuoden syyskuussa. Samassa korttelissa sijaitsevan kauppakorkeakoulun päärakennus otettiin käyttöön helmikuussa 2019, kun loputkin Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun toiminnot siirtyivät Töölöstä Otaniemen uudisrakennukseen. Ryhmiä kierrättää opiskelijoista koostuva opasjoukko. Kierroksen jälkeen siirrymme bussilla buffetlounaalle Otarantaan Espoon Radisson Bluen Ranta-ravintolaan.
Ilmoittautuminen alkaa ke 23.10. klo 10.00. Maksu 26 euroa tilille 25.10. mennessä. Lähtö klo 10.00 Gardenin edestä ja paluu noin klo 14.30.
ti 10.12
Dominanten joulukonsertti Tapiolan kirkossa
Joulun tunnelmaan pääsemme nyt jo perinteeksi muodostuneessa Dominante-kuoron konsertissa Tapiolan kirkossa. Mukaan voit ottaa myös ystäväsi.
Ilmoittautuminen alkaa ti 26.11. klo 10.00. Maksu 17 euroa tilille 29.11. mennessä.
la 14.12.
Lohjan Menneen ajan joulumarkkinat, joululounas ja kiertoajelu
Retkemme kohde on Lohjan joulutori, kirkko ja museo. Lohjalla meillä on puolitoista tuntia aikaa tutustua joulutoriin, käydä Lohjan museossa ja piipahtaa Lohjan upeaan keskiaikaiseen kirkkoon tai vain kävellä kaupungilla. Kaikki kohteet ovat kävelyetäisyydellä. Emme liiku yhtenä ryhmänä, vaan jokainen voi valita mieleisensä kohteet omien toiveidensa mukaan. Menneen ajan joulumarkkinat houkuttelevat meitä jouluostoksille tai vain ihastelemaan jouluista tunnelmaa. Sadat jouluiset kojut tarjoavat mm. käsitöitä, maatilojen tuotteita, puuesineitä, keramiikkaa, jouluherkkuja ym. Lohjan kirkko puolestaan kutsuu meitä hetkeksi hiljentymään kirkon keskiaikaiseen henkeen ja ihailemaan kirkon taideaarteita musiikin soidessa. Museoon on ilmainen sisäänpääsy. Lohjan historian ohella museo tarjoaa erikoisnäyttelynä Arabian vanhojen astioiden esittelyn.
Puolentoista tunnin kiertelyn jälkeen lähdemme yhteiselle lounaalle Liikuntalinnan Jouluserviisiin, jossa saamme lounaan pöytiin tarjoiltuna. Alkuruoaksi syömme salaattia, savulohi-jokirapupateeta ja mätikastiketta. Pääruokana on poronpaistikääryleitä, karpalokastiketta, kukkakaali-perunapyreetä ja uunijuureksia. Jälkiruoaksi on suklaa-passionleivos kahvin tai teen kera.
Lounaan jälkeen teemme vielä tunnin opastetun kiertoajelun, jossa kuulemme Lohjan historiaa ja nykypäivää. Matkalla oppaamme kertoo meille Lohjalla vaikuttaneista merkkihenkilöistä, kuten Kalkki-Petteristä, Hjalmar Linderistä ja Arvid Järnefeltistä.
Ilmoittautuminen alkaa to 28.11. klo 10.00. Maksu 49 euroa tilille 4.12. mennessä.Lähtö klo 10.00 Gardenin edestä ja paluu noin klo 16.00.